Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dělá vám anglická gramatika stále potíže?

 

Strávili jste delší dobu v cizině, například v anglicky mluvící zemi, teď jste se vrátili a chcete všechny ty zkušenosti nějak zúročit? Skvělý nápad! Pokud máte chuť předávat své schopnosti dál, pak není nic snazšího, než vyučovat daný jazyk, tedy angličtinu, která je pro vás prakticky druhou mateřštinou. Kápnete-li na dobré místo, slušný plat je samozřejmostí, práce vás bude bavit a navíc získáte neocenitelnou pedagogickou praxi, takže, co víc si přát?
Existuje pochopitelně více možností, jak se něčemu takovému věnovat a záleží pouze na vás, kterou si zvolíte. Jedou z nich je doučování. Většina starostlivých rodičů shání svým maličkým ratolestem domácího učitele už ve chvíli, kdy se dovědí o tom, že jim v rozvrhu přibude jazyková hodina. Je to taková automatická záležitost, rodiče mají jednoduše za to, že cizí jazyk je v dnešní době více než nutnost, a tak pár hodin individuální výuky navíc jejich dítěti rozhodně neublíží, naopak, bude napřed a třeba si jazyk osvojí daleko rychleji, než by tomu bylo klasicky ve školní výuce.
Nemáte-li trpělivost s těmi mladšími, pak nezoufejte, protože ti nejsou jediní, kteří potřebují individuální péči v podobě domácího učitele. Mnoho středoškolských studentů má s anglickým jazykem potíže, a tak každou chvíli čtete někde na internetu inzerát, kde takový ne příliš pilný student shání doučování, hlavně rychle a kvalitně, to jest jejich krédo. Těchto zoufalých výkřiků se obvykle vyskytne nejvíce pár měsíců před maturitami, kdy už doslova teče do bot a takové doučování, to je jedna z posledních možností, jak se ke studiu donutit, nalhávají si každoročně maturanti.
Je ovšem třeba mít na paměti, že úroveň, která se zkouší u maturity z jazyka, je přeci jen už mnohem vyšší než ta, která vám bude stačit, máte-li v plánu doučovat žáčka první nebo druhé třídy. Proto si musíte upřímně říct, zda na to vaše dosavadní vědomosti budou stačit. Jistě, strávili jste v Anglii třeba 3 roky a o vašich konverzačních dovednostech si nikdo nedovolí pochybovat, ale dá se to samé říct o vaší anglické gramatice? Obávám se, že mnohdy je právě toto největší kámen úrazu. Žít v cizí zemi vás sice skvěle naučí jazyku, vaše konverzace se během několika týdnů či měsíců promění z lehce škobrtající na zcela plynulou, ale ruku na srdce, vaše anglická gramatika tímhle pobytem spíše utrpěla, než získala.
Výjimkou jsou pochopitelně jazykové pobyty, které se na studium anglické gramatiky a konverzace zaměřují, ale přiznejme si, že lidí přesto mnohem více jezdí do Anglie takříkajíc na vlastní pěst, například pracovat a posléze cestovat, přičemž jazyk si osvojí jako by mimoděk.
Proto je nutné zvážit, zda by se vám po návratu do Čech nevyplatil kupříkladu kurz anglické gramatiky. Osvěžili byste si i teoretickou stránku jazyka, čímž by se vaše orientace v něm stala daleko komplexnější. Pedagogické činnosti byste se pak věnovali s čistým štítem, a navíc byste se vyhnuli trapným okamžikům, kdy k vám váš student nechápavě vznese dotaz, a vy budete zaskočen. Samozřejmě se může stát, že se čas od času vyskytne v anglické gramatice jev, který nejste narychlo a za hlavy schopen okamžitě objasnit či alespoň najít pádné vysvětlení, proč tomu je zrovna tak a ne jinak, jak tvrdí váš žák. Je to omluvitelné pouze tehdy, nestane-li se to pravidlem v každé vaší hodině. Věřte tomu nebo ne, ale student chová k vám a vašim vědomostem určitý respekt, a tím, že nejste schopen konstruktivně zodpovědět jeho dotazy, se tato vaše přirozená autorita postupně vytrácí. A byla by jistě škoda ztratit tak dobrou práci, máte-li v mluveném projevu co nabídnout, jen kvůli tomu, že vaše anglická gramatika lehce zaostává.
Výborné studium anglické gramatiky v Praze poskytuje například společnost Tutor. Pokud tedy nebudete líní a zaměříte se na vypilování své anglické gramatiky, může se klidně stát, že na tom časem budete lépe, než kdejaký rodilý mluvčí. Že je to hloupost? Ale vůbec ne, ovládáte-li skvěle konverzaci, pak vás dobrá znalost anglické gramatiky vynese v hodnotícím žebříčku kvalitních lektorů hned o několik příček výš. Je totiž všeobecně známo, že spousta rodilých mluvčích anglickou gramatiku zrovna dvakrát neřeší. Respektive mnohdy sami netuší, co by kde mělo být napsáno, nebo vám nedokážou vysvětlit rozdíl mezi dvěma různými jevy.
Vy, jakožto Čech, máte pak v jistém smyslu výhodu, protože se na jazyk dokáže dívat s odstupem a danou situaci či problém, který se v anglické gramatice může vyskytnout, hodnotíte v konfrontaci s různými variantami, o kterých kupříkladu víte, že se tam použít mohou, protože jste se třeba s něčím podobným už setkali během vašeho studia.
Navíc, zajistíte-li si v anglické gramatice takříkajíc pevnou půdu pod nohama za pomoci kurzů na jazykové škole, otevřou se před vámi další, mnohdy netušené možnosti. Máte-li v plánu věnovat se i nadále pedagogické praxi, ale přeci jen trochu jinak než příležitostným doučováním, pak se klidně můžete stát lektorem na plný úvazek.
Existuje několik druhů mezinárodně uznávaných jazykových zkoušek, které jsou různě zaměřeny a mají různé stupně. S vašimi znalostmi si jistě troufnete na některou z těch vyšších úrovní, a pokud zkoušku úspěšně složíte, získáte certifikát, čímž budete mít úředně potvrzeno, že vaše znalost angličtiny má už určitou váhu. Můžete pak vyučovat tady v Čechách, anebo se poohlédnout po práci v nějaké jiné zemi, kde hraje dobrá znalost jazyka, při rekrutování cizinců do zdejších firem či podniků, podstatnou roli.